Fietsroute langs de Vliet en omgeving
Met de fietsroute kun je een rondje maken langs de Vliet en door het gebied aan weerszijden hiervan. De sluis in Leidschendam (fietsknooppunt 79) is het gekozen begin- en eindpunt. Lengte circa 13km. Op de route kun je genieten van een fraai uitzicht op de Vliet met recreatievaart, buitenplaatsen, landgoederen, parken, historische dorpskernen, bijzondere monumenten en een golfterrein.
Bij de monumentale sluis en omgeving in Leidschendam is veel te zien, te beleven en te genieten. Je vindt er de neogothische RK Petrus en Pauluskerk (1880), de Peperbus (Hervormde Kerk uit 1693), nieuwbouw in historische stijl, het schutten van beroeps- en recreatieschepen (zie voor de geschiedenis van de sluis van 1870 de gevelplaat bij het sluiswachtershuisje) en verschillende horecagelegenheden met terras. De beelden de Damwachters herinneren aan de ontstaansgeschiedenis van Leidschendam.
sluis met Petrus en Pauluskerk
damwachters en Peperbus
Je fietst via de Delftsekade langs de Peperbus in de richting van de knooppunten 77 en 75. Bij huisnummers 30 en 31 staat een kaaspakhuis met woonhuis uit 1902. Vervolgens kom je op de Vlietweg en de Westvlietweg. Daarbij blijf je de Vliet volgen. Op dit traject kruis je de autotunnel van de noordelijke randweg van Den Haag (N14) waarop woningen zijn gebouwd, rijdt je langs je de Sijtwendefietsbrug, de Zeeheldenwijk en ga je onder het viaduct van Randstadrail door. Aan linkerkant ligt het spoorwegemplacement met de onderhoudswerkplaats van NS en Randstadrail. Vroeger (vòòr 1967) was hier de groenteveiling van Veur. Aan de overzijde van de Vliet ligt de buitenplaats Eemwijk (1918) met het karakteristieke torentje.
Fietsbrug Sytwende
Buitenplaats Eemwijk
Bij de Wijkerbrug (knooppunt 75) ga je linksaf naar het Schrepelpad, dat deel uitmaakt van de regionale fietsroute over de A4 naar de nieuwe Haagse stadswijk Leidschenveen en Zoetermeer. Sla na 300m rechtsaf in de richting van de Groene Zoom en volg de singel. Links zie je het tuinencomplex van Tedingerhof locatie Westvliet en rechts het gelijknamige sportpark met de atletiekbaan van Sparta, de sportvelden van EHC (handbal) en van Wilhelmus (voetbal). De Groene Zoom buigt bij de A12 af naar de Vliet. Aan het eind bevindt zich aan de linkerzijde de sporthal van de Fitness en Racketclub Westvliet.
Fietsviaduct over A4
Atletiekbaan Sparta
Je gaat linksaf het fietspad op langs de Westvlietweg. Je rijdt langs de smalle Kerkbrug (onderdeel snelfietsroute Den Haag – Zoetermeer langs de A12) en de buitenplaats “In de Wereldt is veel Gevaer” (1793). Rij onder het viaduct van de A12 en de spoorlijn door. Het fietspad gaat hier naar de andere kant van de weg. Aan de overzijde van de Vliet ligt het recent gerenoveerde Hofwijck met fraaie tuin (vòòr 1596). Dit was het buitenhuis – thans museum – van Constantijn Huygens, staatsman, schrijver, dichter en verdienstelijk musicus. Hier heeft ook zijn zoon Christiaan Huygens gewoond, de vooraan-staande wis-, natuur- en sterrenkundige. Hij was ook uitvinder van het slingeruurwerk. Daarna komt het landgoed Middenburg (1869). Aan de andere kant van de weg ligt het bedrijventerrein Westvliet.
“In de Wereldt is veel Gevaer”
Hofwijck
Sla linksaf bij de Elzenlaan. Aan de rechterkant is de locatie Leeuwenbergh van het tuinencomplex van Tedingerhof. Aan het eind van de Elzenlaan ligt de golfbaan Leeuwenbergh (18 holes). Keer om en ga linksaf naar de Lindelaan het villawijkje Park Leeuwenbergh in. Links ligt verscholen het tennispark Leeuwenbergh, waar Richard Krajicek ooit is begonnen. Ga rechtsaf naar de Populierenlaan, die overgaat in de Meidoornlaan. Op de kruising met de Park Leeuwenberghlaan bevindt zich het herdenkingsmonument voor de 10 militairen, die op 10 mei 1940 zijn gesneuveld bij de verdediging van vliegveld Ypenburg. Ga rechtsaf naar de Park Leeuwenberghlaan. Je komt dan langs buitengoed Dorrepaal. Hier zijn een tuincentrum en een theeschenkerij gevestigd, die door mensen met een verstandelijke beperking worden gerund.
golfterrein Leeuwenbergh
herdenkingsmonument
buitengoed Dorrepaal
Ga linksaf de Westvlietweg op. Aan de overzijde van de Vliet liggen de moderne Fonteinkerk, het Diaconessenziekenhuis, de buitenplaatsen Arentsburgh (1912) en Hoekenburg (1809). Links van de Westvlietweg bevinden zich landgoed Zeerust (1899) en het recreatiepark Drievliet, waarvan de naam verwijst naar de drie Vlietstromen die hier samenkomen. In het voormalige landhuis Drievliet (18e eeuw) is nu een Chinees restaurant gevestigd. Bij knooppunt 71 ga je over de monumentale, steile Nieuwe Tolbrug (Kippenbruggetje). Deze voetgangersbrug is een hindernis in de bestaande en toekomstige regionale fietsroute naar Ypenburg (Trekfietstracé).
Kippenbruggetje
Sla na het grasveld bij de Hoekweg (onderdeel Trekfietstracé, wordt binnenkort fietsstraat) rechtsaf naar de Hoekenburglaan. Hierna fiets je langs de parken Hoekenburg en Arentsburgh, waar ooit de Romeinse stad Forum Hadriani was, via Effathalaan, Den Burghstraat, ds. Veldhoenlaan en Arents-burghlaan naar de Pr. Mariannelaan. De parken zijn niet toegankelijk voor fietsers. Ga bij de Pr. Mariannelaan rechtsaf en daarna bij de Fonteynenburghlaan weer rechtsaf. Volg deze laan tot aan het Westeinde. Aan de rechterkant heb je nu zicht op de andere zijde van het eerder gepasseerde Diaco-nessenziekenhuis en de Fonteinkerk.
Ga het Westeinde in (richting knooppunt 72). Aan de rechterzijde is de ingang van landgoed Midden-burg en het Huygensmuseum Hofwijck met tuin. Aan de linkerzijde ligt het NS station Voorburg. De omgeving hiervan is heringericht met een fraaie wandel- en fietspromenade (De Loper), die het historische centrum van Voorburg verbindt met het bedrijventerrein Binckhorst in Den Haag.
landgoed Middenburg
station NS Voorburg
De historische dorpskern van Voorburg is beschermd dorpsgezicht. Via de Herenstraat met links de Hervormde Oude Kerk (1460) en het Stadsmuseum en rechts Huize Swaensteyn (1632, oude raadhuis van Voorburg), rijdt je naar het Oosteinde (richting knooppunt 72). In Park Vreugd en Rust bevindt zich in de gelijknamige buitenplaats (1658) het restaurant Central Park by Ron Blaauw. Kortge-leden was dit nog van meesterkok Savelberg, die een Michelinster kreeg. Voorbij knooppunt 72 zie je aan de rechterkant de gerestaureerde Sint Martinuskerk (1893). Op de plek van de woningen bij knooppunt 74 (Residentie Vlietwijck) was vroeger het ziekenhuis Sint Antoniushove. Je rijdt rechtdoor en ziet aan je rechterhand de fraaie toegangshekken van Vliet en Burgh en Eemwijk. Hierna kom je bij halte Leidschendam – Voorburg van Randstadrail, voorheen de Hofpleinlijn van NS.
Huize Swaensteyn
buitenplaats Eemwijk
Als je onder het spoor van Randstadrail bent doorgegaan kom je op een rotonde. Je kunt dan kiezen:
1. Als je linksaf slaat naar de Rodelaan maak je een lus om het Sijtwendeproject. Dit is een geslaagd voorbeeld van dubbel grondgebruik: een combinatie van een ondertunnelde verkeersweg, een park en woningen. Je passeert het toegangshek tot het park. Ga rechtsaf op het Veurselaantje en weer rechtsaf op de brede Laan van Dobbe tot Zegge. Je komt weer op de hoofdroute als je na de rotonde linksaf slaat op het Oosteinde;
2. Ga je rechtdoor dan kom je langs villawijk Park Leeuwensteijn, een voormalig landgoed dat dateert uit1440.
Sijtwendepark
Park Leeuwensteijn
De rotonde bij knooppunt 76 ligt op de ondergrondse N14 (Sijtwendetunnel). Over de kruising met verkeerslichten bij de Dr. van der Stamstraat bevindt aan de rechterzijde het gebouw van het Libanon-tribunaal (voormalig hoofdkwartier van de BVD). Hierna gaat het Oosteinde over in Oude Trambaan. Die naam komt van de Blauwe Tram, die hier tot 1961 heeft gereden van Den Haag naar Leiden en verder. Bij de Damlaan, vlak voor knooppunt 78, ga je rechtsaf richting knooppunt 79. De Damlaan is kortgeleden heringericht en verkeersluw gemaakt als onderdeel van de vernieuwing van het oude cen-trum van Leidschendam. Aan de linkerzijde zie je het gebouw van de voormalige Gereformeerde Kerk, die nu een bestemming heeft als Veur Theater (voorheen Camuz). Via de Damstraat en langs het nieuwe Damplein – met nieuwe woningen, winkels en restaurants – bereiken we weer het beginpunt van de fietstocht bij de sluis (knooppunt 79).
Veur Theater
Damplein